TRIATHLON/TT SADLER & BIKEFIT

TRIATHLON SADLER OG BIKEFIT

Mængden af særlige triathlon sadler (& sadler velegnet til triathlon), er kraftigt øget de seneste år. Vi har løbende opbygget, et meget stort udvalg, som altid er en integreret del af et bikefit (ca. +60 forskellige modeller, til triathlon, de fleste i flere bredder).

Vi er konstant på jagt efter nye brugbare sadler og der kommer hele tiden nye til samlingen. Vi har pt. ca. 200 forskellige sadler i vores testudvalg, hvoraf ca. 60 af disse, er gode til Tri/TT (december 2020).

TRIATHLON VS. TT SADLER

Dette indlæg omhandler sadler til triathlon. I mange tilfælde vil det (naturligt) også gælde i relation til TT. Generelt vil kravene til trisadler være større. Ved TT kører man typisk væsentligt kortere og hurtigere. Det øgede tryk i pedalerne, gør man presser mindre på sadlen. Dertil kommer de særlige UCI reguleringer, som medfører man sidder længere fremme på sadlen og bruger sadlen mindre (desværre). I indlægget vil trisadler, som begreb, således blive brugt om sadler til både Tri & TT.

LIDT ANATOMI

I indlægget præsenterer vi vores udvalg af triathlon sadler. Vi vil komme med korte beskrivelser & anbefalinger, af de sadler som vores kunder (og vi) synes er gode. For ikke at fornærme producenter, forhandlere eller lignende, vil vi ikke skrive negativt om nogle sadler (men man kan jo altid regne baglæns og gætte…..;-)).

I et tidligere blogindlæg, beskrev vi de generelle betragtninger, om valg af sadel, se link: https://wordpress.com/block-editor/post/bike4fit-blog.com/50 & sadler til kvinder se link: https://wordpress.com/block-editor/post/bike4fit-blog.com/246, hvortil der henvises for generel information om sadelvalg. 

Trisadler er nok det sværeste område, at finde en sadel til. Man roterer hoften frem, for at komme i aeroposition (se mere om triposition https://bike4fit-blog.com/2019/07/12/triathlon-bikefit-aerobar-praying-mantis/ ), hvorved der kommer et tryk på de intime områder. Specielt for kvinder, kan det være en udfordring at finde den rigtige sadel. Vores udvalg er dog med årene blevet så stort, at vi kommer i mål med alle :-).

De store klassiske mærker præger naturligvis markedet (og vores udvalg). Vores erfaring er imidlertid at der findes guld, blandt de mærker, vi ikke ser så ofte i DK. Vi har derfor været hele verden rundt og fundet nogle helt suveræne sadler, som rigtig mange ryttere har taget til sig.

TRIATHLON/TT SADLER BIKE4FIT

ERGON TRI/TT SADLER

Ergon er ikke et mærke, der optræder ret meget på det danske marked. De sælges primært gennem tyske og engelske websider. 

Modellerne vi har til test er Ergon SR/SM/SMC W & Ergon SM M.

Ergon SR W & SM W har vi i 138 & 149 mm. Begge er 265 mm. lange (mål for bredde er vores). SM er lidt blødere polstret og minimal bredere end SR, men ellers er der stor lighed. 

Ergon SMC W findes kun i 148 mm. bredde & er ligeledes 265 mm. lang. Generelt minder den en del om SM W

Ergon SM M, er ligeledes 265 mm. lang og findes i to bredder 138/149, vi har naturligvis begge størrelser.

Formen på sadlen, fladt forrest/med støtte bagtil, gør den ret neutral i forhold til bækken kip og mange vil kunne lide sadlerne.

Alle modellerne er meget populære som MTB sadler til både mænd & kvinder (på tværs af køn). Til tri er det især modellerne SR/SM W, som er meget populære (til både mænd & kvinder). Et godt cut out, ergonomi med støtte, samtidig med at man sidder stabilt og får åbnet hofteleddet (i relation til watt produktion).

Kombinerer man ovenstående med at modellerne er lidt smallere forrest, så lårene kommer fri, er Ergon modellerne absolut favorit hos mange ryttere.. 

SPECIALIZED TRI/TT SADLER

Specialized laver efter min mening rigtig gode sadler. Deres sadler til triathlon er ingen undtagelse. 

Vi har 6 forskellige modeller, som ofte bruges til Triathlon.

3 forskellige Power modeller (Comp./ARC/MIMIC). Vi har 143 & 155 mm. udgaverne af alle 3 (alle er 250 mm. lange). Power Comp. var den første Short Nose sadel og en stor game changer, da den kom. Siden er to andre versioner kommet til. Oprindeligt er de lavet til kvinder, men sælges (og bruges!) som unisex sadler i dag. Alle tre er gode og har hjulpet rigtig mange ryttere, både til Tri/TT og ligeså ofte andre typer cykler. Generelt er Power modellerne ret populære hos ryttere, med lændesvaj og et bækken, der er kippet fremad (som kvinder typisk har). Dog er dette på ingen måde ekskluderende overfor ryttere med andre typer bækken kip. Der kan være tendens til at nogle synes Comp/Mimic er for bredde forrest. Ligeledes kan der for nogle kvinder, være ubehag forrest, hos Comp & Arc. modellerne. Dette er især udtalt ved de kvinder der har født. Denne ubehag opleves primært i bøjlen, ikke når der køres MTB/Landevej etc.

Sitero (145 mm. bred/240 mm. lang). er en mere klassisk tri sadel. Sitero er det eneste rigtige for nogle ryttere. Især kvindelige ryttere, med tendens til neutralt bækken kip, kan ofte lide denne,

Jeg har medtaget landevejssadlen (MTB) Phenom, som vi har i 143/155 mm. Den er 265 mm. lang. Det er ikke en Tri sadel, men da den er let kortere, end normale sadler, kan den bruges. En del mandlige ryttere, med neutralt bækken & lændesvaj, er glade for den til TRI/TT. Formen er meget tæt på Arc., blot med længere spids.

Den sidste model er Specialized TTS. En lidt ældre model, som ikke ses så ofte. 130 mm. bred & 250 mm. lang. Modellen bruges af en del af World Tour rytterne. Den er kort, men lidt bredere forrest, men smallere end eks. ISM sadlerne. Den flade form, gør at det typisk er ryttere med neutral, til bagudkippet bækken (typisk mænd), som foretrækker denne.

FIZIK TRI/TT SADLER

Vi har 5 modeller fra Fizik.

Fizik Mistica & Tritone, er 2 klassiske trisadler (2 første på billedet). De er korte (240 mm.), 135 mm brede og 5,5 cm brede forrest (Tritone har vi også i 6,5). De to i 5,5 cm forrest, er klart en af de bedre, af de klassiske brede (forrest), trisadler på markedet.

Den 3 sadel Terra Alpace X5 er som Ergon sadlerne, oprindeligt lavet til MTB. Den er dog også ganske velegnet sig til tri. De fleste foretrækker sadler med cut out. Der er dog også ryttere, der pga. anatomi mv., foretrækker en sadel uden. Sadlen er 148 mm. bred og 245 mm lang.

Den 4 sadel på billedet er Fizik Vento Argo R1. En visuel flot sadel til agressiv kørsel. 140 mm. bred & 265 mm. lang, med en (synes mange ryttere), ret hård polstring.

Sidste sadel Alliante R3 open, er ikke udviklet til tri. 143 mm. bred & 270 mm. lang. Som Phenom fra Specialized, er der enkelte ryttere, som denne passer perfekt til, primært pga. ergonomien i sadlen.

BONTRAGER (TREK) TRI/TT SADLER

Vi har to modeller fra Bontrager (sadelmærke for TREK), som vi bruger til Tri. Bontrager Aeolus, som vi har i både 144 og 155 mm. bredde (250 mm. lang) og Hilo 134 mm. bred & 240 mm. lang.

Hilo er udfra samme filosofi, som ISM sadlerne & Fizik Mistica, med en ret bred front (5 cm). Den har dog mere ergonomi end ovennævnte. Bredden forrest kan for nogle være problematisk.

Aeolus er en rigtig god sadel. Den har ca. samme ergonomi som Hilo, men en mere traditionel form, som giver god støtte. Eneste minus kan være bredden forrest, som for nogle finder for bred.

ISM TRI/TT SADLER

ISM var nogle af de første, til at lancere kortere sadler. Adamo er nok den mest kendte, men der er efterhånden en del forskellige modeller, med den karakteristiske front (med årene er de blevet lidt smallere forrest og der er kommet mere ergonomi i udformningen).

På en ISM sadel (og de “klassiske” trisadler generelt) er der ikke en enkelt position, man sidder i, men mulighed for at bevæge sig rundt på sadlen. Dette gør at mange sidder ret langt fremme på sadlen.

Vi har Adamo (130 mm. bred, 270 mm. lang), PS 30 (135 mm. bred, lidt kortere og med mere ergonomi), PN 40 (130 mm. bred, 270 mm. lang) & Attack (lidt smallere end de øvrige, Attack er udgået og erstattet af PN 1.1, som har samme karakteristika).

Nogle ryttere finder dem for brede forrest og derfor er brug af strips, til at samle fronten, en klassiker på ISM sadler. Sadlerne er primært egnede til ryttere, der gerne vil bevæge sig på sadlen og sidde forrest (bla. for at åbne i hofteleddet). Attak er den af sadlerne, hvor bredden forrest er mindst udtalt.

SELLE SAN MARCO TRI/TT SADLER

Vi har 3 modeller. Short Dynamic (134 mm. bred, 260 mm. lang), som er en “klassisk” TT sadel. Lidt cut out, smal i design, helt flad og forholdsvis hård polstring. 

De to andre er Shortfit Racing & Shortfit Concor Dynamic. Begge er 144 mm. brede & 255 mm. lange. Racing er en meget agressiv sadel, som er perfekt til den hardcore TT/TRI position. Den er meget let, men også med minimal padding. Concor har samme form, men er væsentligt mere polstret. Sadlen er dermed også god til landevej/MTB etc.

BBB TRI/TT SADLER

Vi har to modeller fra BBB. Echelon & Spectrum short.

Spectrum Short er en ret kort sadel på 245 mm., som er 135 mm. bred. Den er meget polstret. Derfor er den velegnet til ryttere, der foretrækker dette. Den har ikke ret meget ergonomi og er derfor primært velegnet til ryttere, med et neutralt/bagud kippet bækken. Derudover er den generelt populær, hos kvinder, som har født.

BBB Echelon (145 mm. bred & 265 lang) er oprindeligt lavet til MTB/Landevej og minder lidt om Specialized Phenom i længde/bredde/form. Som tri sadel (og alm. landevej/MTB) er formen dog også ganske fornuftig. God form, der giver frit tråd og fornuftig ergonomi. Polstring er ret neutral og både mænd & kvinder vælger denne sadel.

FABRIC TRI/TT SADLER

Vi har to trisadler fra Fabric (Tri Flat 134 mm. bred & 240 lang) og Fabric Line, som vi har i 142/155 mm. bredde.

Fabric Line er en af de korteste sadler der findes, på kun 240 mm. Den er reelt en afkortet udgave af Fabric Line Shallow. Den er forholdsvis ergonomisk og pga. den korte længde, er den yderst velegnet til kvinder (se vores indlæg omkring bikefit og kvinder for mere info: https://bike4fit-blog.com/2019/02/19/kvinder-sadler-bikefit/ ).

Fabric sadlen har lidt samme udseende som eks. Fizik Tritone & Specialized Sitero. Flad uden ergonomi og kort.

PROLOGO TRI/TT SADLER

Prologo har efterhånden en del modeller. Vi har de 4 modeller: Dimension & Dimension Tri (143 mm. bred, 245 mm. lang), & Zero (136 mm. bred, 254 mm. lang) & Scratch (140 mm. bred, 250 mm. lang). Dimension & Scratch er generelt populære modeller hos vores kunder.

Dimension følger trenden med korte sadler, med sine 245 mm. Dimension er flad og med minimal ergonomi. Selvom der ikke er meget polstring, gør konstruktionen, at mange finder den rigtig komfortabel. Den flade form, gør det primært er personer med neutralt/bagud kippet bækken. Den går meget ind midtpå (giver frihed i tråd), er forholdsvis flad og lidt hårdere padding end ovennævnte sadler.

Dimension Tri er en videreudvikling af Dimension, hvor spidsen er gjort lidt bredere og med mere polstring. Det er samme grupper mv. som sadlen passer til. De to sadler er for mange det absolut rigtige (gælder også landevej/MTB)..

Scratch er, som sagt, en rigtig god sadel. Den er en mellemting imellem Specialized Power & Prologo Dimension. Padding er mindre, men ikke minimal. Samtidig er den perfekt til agressiv kørsel på både landevej & Tri. Scratch vil typisk være til ryttere med neutralt/fremad kippet bækken (men mange andre synes også godt om den).

SELLE ITALIA TRI/TT SADLER

Selle Italia er et af de mest klassiske sadler mærker. De har en konservative tilgang og har været lidt langsommere ifht. triathlon sadler/Short Nose modeller. Vi har to modeller. X3 Boost (145 mm. bred & 250 mm. lang), samt Novus Boost. som vi har i 135 & 146 mm. bredde (255 mm. brede).

Novus Boost sadlerne hjælper mange. Ikke kun ifht. triathlon, men også de øvrige discipliner. Den er flad og derfor vil det typisk være ryttere med tendens til neutral/bagud kippet bækken.

SYNCROS (SCOTT) TRI/TT SADLER

Vi har 2 sadler fra Syncros, som er Scotts sadelmærke. Generelt er udvalget fra Syncross ensartet ifht. padding. De to modeller vi har er Syncros Toffino 2.0 R cut out (2 bredder på 135/145 mm. brede & 250 mm. lange) og Syncros Toffino 2.0 V cut out, som har samme mål.

Padding er på alle sadlerne ret fast/hård (jf. de fleste af vores kunder). Sadlen er flad og derfor primært til ryttere med neutralt/bagud kip i bækken. Sadlerne er gode, langtfra til alle, men absolut gode til nogle typer ryttere.

PRO (SHIMANO)TRI/TT SADLER

Pro (Shimanos mærke) har to sadler Stealth (140/150 mm. bred 255 mm lang) og Aerofuel (142 mm. bred, 255 m. lang).

Stealth har vi i 140 & 150 mm. Det er absolut ikke en sadel for alle, men nogle sværger til den. Den har ergonomi (lidt), mindre padding (pga. opbygning af skallen er den dog ret komfortabel) og sammenlignet med Ergon, Power & Prologo Dimension, er den bredere forrest (men markant mindre end de klassiske triathlon sadler fra ISM mv.). Generelt er det en god sadel til dem, der ikke finder bredden forrest for bred.

Aerofuel har været meget populær til TT (og er det stadig blandt world tour ryttere). Den er flad i Ergonomi og pga. mere polstring virker spidsen bredere/større end eks. Stealth.

SMP & COBB TRI/TT SADLER

SMP & COBB er to etablerede, men knap så kendte mærker. De 3 på nedenstående foto er absolut ikke sadler til alle, men for nogle få er det de eneste brugbare.

COBB Plus & SHC er begge lavet specifikt til triathlon. Plus med absolut mest padding (SHC er ret hårdt). Begge sadler er 130 mm. brede og 270 mm. lange. Plus har ofte været løsning for kvinder, der har svært ved at finde den rigtige sadel.

SMP laver sadler, der som sagt, er det eneste ene for nogle ryttere (herunder undertegnede). I relation til triathlon, er det dog kun SMP Evolution (129 mm. bred & 266 mm. lang), jeg har god erfaring med til triathlon. Dette er typisk ryttere med neutralt bækken kip & lændesvaj.

SÆRLIGE (GODE) TRI/TT SADLER

Nedenstående sadler er fra 6 forskellige mærker. Sadlerne ligner hinanden rigtig meget. Den første er lidt bredere/længere (154 mm. bred/250 mm. lang), hvor de øvrige ligger fra 142 til 148 mm. i bredde, med længder fra 240-245 mm. Padding på sadlerne, form & ergonomi er forskellige imellem de enkelte sadler, men forskellene er mindre.

Sadlerne er et godt eksempel på, at der udenfor de etablerede mærker er rigtig mange gode sadler.

Sadlerne er i rækkefølge (bredde/længde):

1. No Name 154/250.

2. DPV Titan 148/244.

3. Elan Power Ergo Saddle 148/245.

4. Sage Beccus 143/245.

5. Stages SB20 saddle 145/240.

6. Forte Endure Air 145/245.

Generelt er sadlerne meget populære hos begge køn. Dette gælder ikke kun triathlon, men også landevej/MTB/Gravel/Cross. Priserne svinger fra 300 til 3000 kr., men kvaliteten er generelt høj på alle modellerne. Sammen med Ergon sadlerne, er det de mest populære hos vores ryttere.

UDENFOR KATEGORI TRI/TT SADLER

4 sadler udenfor kategori. Sadlerne er af god kvalitet og lavet professionelt, men kommer fra mærker uden de store sadelprogrammer.

To af sadlerne, minder en del om hinanden i udseende. Planet X Exocet (135 mm. bred, 255 mm. lang) og Madison TT (132 mm. bred & 246 mm lang). Madison er kortere og har lidt cut out, hvor Planet X Exocet er uden. Sadlerne har en del lighed med Specialized STT, en sadel jeg personligt synes er bedre.

Den sidste sadel er meget lig Specialized Sitero, men lidt bredere med 150 mm. og samme længde 240 mm.

BIKE4FIT TRI/TT SADLER

4 sadler vi har tilpasset og en enkelt (nr. 2), som vi har lavet helt fra bunden. Alle sadler er lavet/tilpasset for at løse et problem, som det daværende/nuværende marked ikke dækker.

Den første sadel, er 143 mm. bred & 260 mm. lang. I form minder den om Specialized Power Arc. “Donor” sadlen er “No Name”, men en rigtig god sadel. Den har en god padding, samt en ergonomi, som mange synes godt om.

Tilbage da udvalget var langt mindre, end i dag, lavede vi vores egen sadel 245 mm. lang & 135 mm. bred (nr. 2 på billedet). Vi havde en gruppe, typisk kvinder med neutralt bækken og lille afstand imellem siddeknoglerne, som der ikke fandtes løsninger for. Siden er der kommet gode sadler, der dækker behovet og vi har ikke længere behov for at lave sadlerne selv.

Den 3 sadel er lavet ud fra en “No Name” sadel, som tydeligvis har fundet inspiration hos Specialized. Ved at afkorte den, har vi en sadel på 135 mm. bredde & 260 mm. lang. Den har begrænset ergonomi og derfor bedst til neutralt/bagud kip i bækken.

Den sidste er et forsøg på at afhjælpe, at nogle ryttere synes ISM sadlerne er for brede. Det er ikke helt lykkedes for os, da den sjældent er den foretrukne.

EKSOTISKE TRI/TT SADLER

Vi er altid på jagt efter nye sadler og har købt mange forskellige hjem (med varierende held). På billedet er enkelte af dem vist. 

Generelt er de fleste rip off på populære modeller, fra de etablerede mærker. Der er ofte tilføjet modifikationer, som gør de kan være løsningen i sjældne tilfælde. Man må dog erkende at sadlerne ikke er i samme kvalitet, som de etablerede mærker. Dette viser sig efter et stykke tid, hvor især padding “kollapser”.

9. PRISER BIKEFIT

– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).

– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).

– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.

– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.

– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE

Mandag: Lukket

Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30

Søndag: Lukket

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG

Vi træffes hver 3 uge i Nyborg torsdag, fredag & lørdag.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00

Søndag: Lukket

KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:

– http://www.bike4fit-blog.com/contact/

– http://www.bike4fit.dk

– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)

– http://www.facebook.com/bike4fit

– bike4fit@hansen.dk

– http://www.facebook.com/bike4fit

Læs mere om Bike4Fit

www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com

Se mere på vores youtube kanal:

www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber

© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.

Udgivet af Bike4Fit Jylland & Fyn

Bike4Fit – Bikefit Jylland & FynVis alle indlæg af Bike4Fit Jylland & Fyn#Bikefitkomfort#bikefitlandevej#bikefitodense#bikefitsadel#Bikefitvejle#duathlon#siddesår#smertersadel#timetrail#ttbedstebikefitbikefitbikefitfynbikefitfysioterapeutbikefitfysioterapibikefitjyllandbikefitmountainbikebikefitmtbbikefittriathlonmountainbikemtbtriathlonEdit UNDER OPDATERING!

Indlæg navigation

BLOG PÅ WORDPRESS.COM.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close