Lænde & balle smerter cykling
Smerter i lænden og ballerne, er et af de hyppigste problemer, som jeg møder i det daglige arbejde som bikefitter & fysioterapeut. Dette er samtidig et af de områder, hvor min baggrund som fysioterapeut, virkelig kommer mig til gode da løsningen skal findes et sted imellem biomekanik/fysioterapi/bikefitting. Alle tilfælde er individuelle og kræver en individuel løsning. Her er et 3D bikefitsystem ikke til meget hjælp.
Generelt er smerter i lænden, evt. med udstråling til baller og benene et klassisk arbejdsområde for fysioterapeuter. Således vil stort set alle mennesker, på et eller andet tidspunkt, opleve smerter i lænden, af mere eller mindre alvorligt omfang.
I dette indlæg vil vi se på problemet og hvorledes det håndteres. Det er et problem, som i rigtig mange tilfælde kan afhjælpes 100 % ved bikefit. I andre tilfælde kan det være nødvendigt med øvelser og behandling, men de fleste kan klare sig med bikefit og evt. øvelser.
Symptomer lændesmerter cykling (generelt)
Symptomerne er mange, men typisk vil det primært være træthed/ømhed i lænden. Smerten vil næsten altid være lokaliseret til en side, men kan ofte føles som midt på.
Når der trykkes i området omkring ledbåndene der sidder i “smilehullerne” vil der opleves smerte, normalt mere udtalt i den ene side end den anden (se billede nedenstående).
Der kan være udstråling til baller og ben. Nerver til baller og ben udgår fra lændehvirvlerne. Er der en problematik i lændehvirvlerne, kan der komme et tryk omkring nerverne, som af kroppen opfattes som værende baller/ben. I ballen, som er det hyppigste, føles det dybt inde i ballen (markerede område på nedenstående billede).
Smerten kan være konstant og dyb, men også komme i jag og huden kan føles “for stram/lille”.
Smerter der udstråler længere end ballen, vil typisk være:
- Haser
- Forrest på låret/knæet
- Læggen
Er det haserne kan fornemmelsen minde om en en “fiberskade”. Der kan føles en stramhed i haserne og ofte også jagende/nappende fornemmelser. Herudover kan der være en fornemmelse for at krampe, er tæt forestående, især under aktivitet.
Smerter på forsiden kan nemt forveksles med knæsmerter. Igen er især stramhed og stikkende fornemmelser et klassisk symptom.
Læggen vil ligesom haserne, have karakter af en fiberskade, kombineret med stramhed og tendens til kramper i læggen/foden.
Lændeproblematikker kan også medføre en oplevelse af kraftsvigt, i forbindelse med hård aktivitet, kørsel op af bakker etc. Dette skyldes at der kommer et øget pres/afklemning i det ramte område, som firkantet sagt, medfører tryk på nerverne der skal bidrage til kraftproduktionen.
For ryttere +50 er det altid vigtig at udelukke at lændesmerterne skyldes begyndende slidgigt i hoften, som ofte kan give lignende symptomer (og derudover også i mange tilfælde optræder samtidigt med lændeproblematikker).
Lændesmerter i det daglige kontra på cyklen
Når det handler om lændesmerter og evt. udstråling til baller/ben og kraftsvigt, er det vigtigt at klarlægge om problemerne skyldes cykling eller de også optræder i det daglige.
Optræder smerterne i det daglige er det vigtigt at opsøge kvalificeret hjælp fysioterapeut/kiroprakter/læge. Her kan en alvorlig problematik udelukkesbehandling igangsættes.
Vi kan ofte lave tiltag i forbindelse med bikefit, som lindrer lændesmerter, men skyldes de faktorer, der ikke relaterer sig til cykling, skal disse også håndteres.
Mange oplever imidlertid at deres lændesmerter, bedres i forbindelse med cykling, da aktiviteten og træning generelt kan have en positiv effekt.
Årsager til lændesmerter ved cykling
Stort set ingen mennesker er symmetriske. Den ene skulder holdes eksempelvis højere end den anden, anatomiske forskelle på højre og venstre, forskelle pga. traumer, operationer mv. giver alle asymmetri.
På en cykel er man fikseret i pedaler, sadel og styr. Dette medfø
rer at fødder og hænder er fikseret i samme position højre og venstre. Alle de kompensationer og skævheder man har og de kompensationer, man gør igennem hele kroppen fjernes på cyklen. På cyklen ender alle disse kompensationer primært i lænden, da sadlen er det område der primært kan bevæges.
Bikefit og lændesmerter
Generelt bikefit/balance på cyklen
Inden vi går igang, med de specifikke årsager til smerternes opståen, er det vigtigt at det generelle bikefit er i orden. Særligt balance fordelingen, på cyklen, skal være i orden, da det ellers vil kunne give en lang række symptomer. Læs mere om de generelle principper for balance fordeling på cyklen på nedenstående link:
https://wordpress.com/block-editor/post/bike4fit-blog.com/1172
Ligeledes er det vigtigt at det rigtige sadelvalg er på plads. Læs mere på nedenstående link:
https://bike4fit-blog.com/2018/12/20/bikefit-sadler/
Bikefit & lændesmerter/særlige symptomer
Ved stort set alle ryttere med lændesmerter, som skyldes positionen på cyklen, vil man opleve at rytteren vugger mere til den ene, end den anden side (set bagfra). Der vil også være skævheder, der kan identificeres forfra, men ovenstående er det lettest at identificere.
Korrektionen ved et bikefit, afhænger af årsagen til skævhederne.
Nedenstående er forskellige muligheder og korrektioner oplistet:
- Ryggens position på cyklen er altafgørende. Der er ikke en “one fits all” position, men ovenstående billeder er gode bud. Det afgørende er rundingen over lænden og en god styr/sadel balance på cyklen. Korrektionen sker således omkring sadel/frempind/styr/(evt. skåle & ekstensions).
- Anatomisk benlængde forskel “knoglerne er ikke lige lange”. korrigeres med højdekile.
- Fødderne spiller en stor rolle i forbindelse med skævheder i kroppen. Årsagerne og løsningerne er nærmest uendelige. Hælskred, platfod, vinklet underben mv. et blot tre af mange årsager.
- Sadlens højde og type. En for høj & lav sadel, kan begge give problemer. Herudover kan en sadel, som er vinklet bagud, give problemer (af andre årsager skal den altid være min. i vatter eller let negativ).
- Funktionel benlængde forskel. Denne er mere kompliceret end ovenstående, da den skyldes forskelle i væv/muskulatur/bevægelighed/bækken mv. Afhjælpningen af problemerne er derfor differentieret.
- Er det et “simpelt” låst bækken, er manipulation løsningen. Man skal dog være opmærksom på, at det kun er afhjælpning af symptomet. Årsagen til at bæknet låser, skal også findes/afhjælpes
- Årsagen er ofte kompleks, pga. samspillet mellem muskelubalancer og forskel i bevægelighed, mellem højre & venstre. Her er det en meget langvarig proces via behandling/træning at afhjælpe forskellen. Derfor vil det næsten altid være relevant med korrektion i klamper etc. for at afhjælpe problematikken.
- Gamle operationer og/eller traumer, vil ofte også medføre en funktionel benlængde forskel. Dette er mere ømfindigt område at korrigere. Typisk vil korrektionen bestå i at man flytter rytteren på sadlen. Er der imidlertid en gammel knæoperation/skade, vil dette område (ubevidst) være skånet. Når der sker en biomekanisk korrektion, vil det øge belastningen. Ændringer skal ske over en længere periode, med nøje hensynstagen til den gamle skade.
- En sjælden årsag er deciderede kroniske problemer. Stivgjorte led, markant kortere knogler, forskelle som følge af ulykker mv. Er man i en situation, hvor eks. længden man kan strække armene, er markant forskellig, må der tænkes kreativt. Generelt har vi dog gode erfaringer med at afhjælpe smerterne.
Fysioterapi et supplement til bikefit, ved lændesmerter
Om problemerne skyldes positionen på cyklen eller andet, er træning af lænden, noget alle bør gøre. Lændesmerter rammer, som angivet i indledningen, de fleste før eller siden.
Træningen kan firkantet deles op i to dele.
- Core træning
- Bevægelighedstræning
“Core” træning ved de fleste hvad er. Eneste bemærkning skal være at “core” er mere end planke. Der er også en bagside og side, som skal trænes (eks. bækkenløft og siddeliggende planke).
Bevægelighedstræning kræver normalt professionel hjælp, da det ikke er ligemeget hvad man laver. For mange vil eks. “ekstensioner”, som bruges i fysioterapien, være relevant. Er et område man skal søge professionel hjælp til.
På vores Youtube kanal, har vi en samling en række af øvelser:
http://www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber
Quick fix lændesmerter
Nedenstående er quick fix, ikke mere. De kan ikke stå i stedet for ovenstående, men kan være med til at afhjælpe/dæmpe symptomer:
Kinesiotape, bedst via et kryds som ovenstående billede illustrerer. Aflastningen kommer, da tapen holder ryggen i en position, hvor man ikke “knækker” i lænden, samtidig med at den har en pædagogisk indvirkning.
Is i det ramte område vil ofte hjælpe i nuet.
Ovenstående bevægelighedsøvelser vil også bidrage positivt, men kræver man af sundhedsprofessionelle, er blevet instrueret i hvilke og hvor mange.
Endeligt kan det for nogle hjælpe, med en mere positiv vinkel på styret (frempind med mindre vinkel), så man sidder mere ret.
På vores Youtube kanal, har vi en mindre samling af øvelser (der kommer løbende nye :-)):
http://www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber
9. PRISER BIKEFIT
– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).
– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).
– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.
– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.
– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).
ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE
Mandag: Lukket
Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300
Onsdag: Lukket
Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00
Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00
Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30
Søndag: Lukket
ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG
Vi træffes hver 3 uge i Nyborg, torsdag, fredag & lørdag.
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00
Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00
Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00
Søndag: Lukket
KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:
– http://www.bike4fit-blog.com/contact/
– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)
– http://www.facebook.com/bike4fit
– bike4fit@hansen.dk
– http://www.facebook.com/bike4fit
Læs mere om Bike4Fit
www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com
Se mere på vores youtube kanal:
www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber
© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.