Triathlon Bikefit – High Rise/Praying Mantis

1. Indledning Triathlon Bikefit

En klassiker siger at cyklen udgør 20 % og rytteren 80 % af vindmodstanden. Med tanke på hvor mange ressourcer en del ryttere bruger på de 20 %/cyklen, er der virkelig mulighed for at optimere på de sidste 80 %/rytteren :-).

Tema for dette indlæg er optimering af aerobar/cockpit på triathloncykler, primært i form af High Rise/Praying Mantis . Et kompliceret område, med mange variabler. Først og fremmest er der altid forholdet til watt produktionen. Aerodynamik og watt, vil næsten altid være et kompromis, hvor det bedste forhold mellem de to findes.

Disposition Triathlon Bikefit

 1. †Bikefit triathlon – grundlæggende
 2. Fysiske forudsætninger bikefit
 3. Bikefit triathlon – komfort
 4. Triathlon bikefit komfort
 5. Triathlon aero bikefit – overordnede principper
 6. Triathlon aerobar – High Rise/Praying Mantis
 7. Bikefit aerobar komponenter – extensions/cups/angling
 8. Tilpasset High Rise/Praying Mantis – afrunding

Afgrænsning

Fokus er på aerobar og High Rise/Praying Mantis. Man kan ikke lave den rigtige opsætning af dette, uden at tilpasse resten af cyklen. Den del er ikke fokus i dette indlæg og må blive en anden god gang.

Er et område vi har arbejdet rigtig meget med. Alle billeder er af ryttere (med undtagelse af 2) , der har været forbi.

I forhold til de producenter, som der nævnes, er der ingen forbindelse til Bike4Fit . Det er mærker vi har mange komponenter fra, fordi det er gode og brugbare ting, som hjælper vores kunder, men vi sælger dem ikke (med mindre det er reservedele til selve bikefittet).

Endeligt skal det påpeges, at dette ikke skal ses som et videnskabeligt indlæg. Det er ren personlig empiri, baseret på erfaring som rytter, litteratur og bikefit af alt fra nybegyndere til professionelle triathleter (fra øverste hylde) og deres tilbagemeldinger.

2. Triathlon Bikefit – Grundlæggende

Før man kommer til optimering af aerobar, skal resten af det grundlæggende bikefit være på plads.

Det drejer sig primært om:

Er ovenstående ikke på plads, er det håbløst at begynde på optimering af aerobar. Indstillingerne fra det grundlæggende bikefit, skal være tilpasset retningen man vil gå med aerobar. I relation til High Rise vil det typisk være et mindre drop (alt efter hvor agressiv vinklen på extensions er).

Herudover vil eks. en forkert sadel/sadelposition medføre uro (rytteren flytter eks. alt for meget vægt over på armene), hvilket vanskeliggør optimering af aerobar.

Endeligt er det, alt andet lige, et mål at sidde så stille som muligt på cyklen. Triathlon foregår primært på forholdsvis lange distancer. Skal man unødigt korrigere og spænde op, koster det kræfter i det lange løb (Indurain, Wiggens, Cancellare vores egen Mads W. mv., er alle ryttere som sidder bomstille på TT cyklen).

3. Fysiske forudsætninger bikefit

Før man forsøger at kopiere en af de store stjerners position, er det vigtigt at forholde sig til egen styrke og smidighed.

Smidighed og position på cyklen

Smidighed over haserne, er en grundlæggende forudsætning for at opnå en høj position på sadlen. I det daglige arbejde som bikefitter, møder man mange, der sidder for højt. Ikke fordi det er en unaturlig høj sadelhøjde, men fordi deres hasers smidighed ikke er til dette.

Smidighed omkring ankler og skuldre er ligeledes vigtigt, for overhovedet at kunne komme i en agressiv position (og altafgørende at holde den). Bemærk at smidighed kan trænes, men at der er genetiske forudsætninger, der stiller nogle bedre end andre. Illustreret ved min 70 årige mor og 18 årige datter på nedenstående billede :-).

Bikefit & smidighed – @Bike4Fit

Styrketræning og position på cyklen

Styrketræning og coremuskulaturen er et fortæsket område i litteraturen og vil ikke blive uddybet yderligere her. Det er vigtigt og skal man holde en agressiv position, skal denne del være plads.

Tilvænning til position

Det må ikke underkendes at agressive/nye positioner kræver tilvænning. Det er en del man ikke kommer udenom. Når det er sagt, skal positionen fra starten være tålelig, der er grænser for hvor meget tilvænning man skal udholde!

4. Bikefit Triathlon – Komfort

Aerodynamik og komfort følges desværre ikke altid af, i forhold til bikefit af triathloncykler. Overordnet er målet at understøtte fladerne, man hviler på, bedst muligt (pedaler, sadel, cups, extensions). På tricykler, kan der tåles mere vægt på styret /cups/extensions), da det ikke kun er hænderne man hviler på, som tilfældet er på med landevejscykler.

I dag er der mange gode ergonomiske cups på markedet. Tririg, Profile Design, Wattshop, Aerocoach mv. er eks. på mærker, der laver gode (og større) cups i relation til komfort (og typisk også aerodynamik). Tidligere kunne cups ikke blive små nok, men de senere år er udviklingen gået den anden vej. Større cups fordeler belastningen på et større område på underarmen (godt for komforten).

Vinkel skulder/albue/underarm aerobar

For aerobar/cockpit vil en position, hvor skulder/albue/arm har en vinkel på 90-95 grader, være det mest komfortable, for de fleste. Vinklen kan, som billedet viser, opnås både ved flade horisontale extensions, men også ved lettere vinklede extensions. For mange vil den vinklede løsning, være den mest komfortable (og alt andet lige også mest aerodynamisk, mere herom senere).

Vinkel underarme aerobar

Underarmene bør have en vinkel ca. 10-20 grader, således der ikke kommer et “knæk” i håndleddet. Her er det mindre afgørende om extensions er S eller Ski bend, det er en individuel præference. Afgørende er en god naturlig understøtning af underarmen (på det områder rytteren foretrækker) og ikke bøjede håndled, som ligger/holder afslappet på spidserne.

Bredde mellem cups

En opsætning som medfører skuldre og albuer er lige over hinanden (set forfra), vil være det mest komfortable. Desværre åbner det op for et stort hul mellem armene, som aerodynamisk ikke er hensigtsmæssigt. Dette kommer vi tilbage til senere.

5. Triathlon Bikefit – Aerodynamik

Aerodynamik er et komplekst og bredt område. I dette indlæg er fokus på aerobar/cockpit. Resten af bikefittet skal selvfølgelig være tilpasset den valgte retning for aerobar/cockpit.

Når man taler aerodynamik er det primært drag (forsimplet: Luftens modstand på overfladerne/materialerne, når den passerer forbi rytter og materiel) og frontaltareal (forsimplet: Hvor stor er den flade som luften rammer på rytteren). I dette indlæg er frontaltarealet primært tema.

En ofte overset del af aerodynamikken er højtrykket (foran rytteren) der skal brydes og det lavtryk som opstår bagved rytteren, når luften forlader rytteren og hvor meget “beskidt” luft der opstår herved. Dette er med til at komplicere aerodynamikken og ofte det der snyder. Har man et lille frontaltareal, men en form, som skaber meget støj (imens vinden passerer forbi), samt en dårlig brydning af højtrykket foran, vil det give et mindre optimalt setup (hvilket er med til at illustrere hvorfor meget forskellige setup, kan give samme resultater).

Triathlon vs UCI set up

Der er store forskelle på UCI licens TT og triathlon. De åbenlyse er forskellen mellem cyklerne i form af design, svømning før og løb efter i triathlon, samt de typisk længere distancer i triathlon vs. TT.

UCI reglerne kræver (som hovedregel) at rytteren sidder min. 5 cm. bag krankboksen med sadelspidsten. Begrænsinger i længden på extensions og forskelle i højde mellem cups og spidsen af Extensions. Det er de vigtigste forskelle. Der er flere, men disse er dem der giver de største forskelle.

I triathlon er der derimod ret fri leg. Ikke kun i cykeldesign, men også hvordan rytteren sidder på cyklen.

Overordnede aerodynamiske principper

Nedenstående er langtfra dækkende, men overordnede principper, som er gode udgangspunkter:

 • Samlede arme/skuldre, så smalle som mulige. Optimalt kan dette ske via eks. monocups, som eks. Wattshop leverer (mange cups også sættes sæt sammen og derved give næsten det samme).
 • Hænder så tætte på hovedet som muligt. Dette skal ikke mistolkes, som er de to ting tæt sammen, er alt godt. Generelt vil man opnå en god position, både i forhold til frontaltareal og især i forhold til at bryde højtrykket (undgå “faldskærm” mellem hænder og hoved).
 • Dråbeform fra for mod bag. Ser man på de fleste komponenter på cyklen, er de forsøgt lavet som en dråbeform (i forskellige varianter).
 • Krop og jorden parallelt med hinanden. Traditionelt har dette været vejen man gik, kombineret med lavt styr og derved så lav en front som muligt.
 • Hjelm er den rigtige i relation til hale, så den bliver en naturlig del af kroppen og ikke skaber unødig turbolens, når vinden, passerer forbi.
 • Armene så strakte som muligt. Dette blev taget til det ekstreme af det innovative aero geni Graham O’Bree med supermandpositionen. Positionen blev hurtigt kopieret af andre, inden UCI gjorde positionen ulovlig. Har man smidigheden/styrken til at gå langt og lavt med armene, er det en effektiv position, men kræver meget af atleten. Nedenstående billede er af min gode ven og pro triathlet Nico Munez. Et godt eksempel på en stærk rytter, der opnår et rigtig godt resultat den vej.

Opsumering

Tager man alle ovenstående principper, er det ret tydeligt, det ikke er muligt for ret mange atleter at opfylde alle principperne. Derfor er det uhyre vigtigt man starter med at se på hvem atleten er (se på Tour De France, hvor de bedste langtfra har samme position på cyklen).

 • Hvordan er kropsportionerne lange/korte ben etc.
 • Smidighed, styrke & tilvænning
 • Hvordan passer resten af cyklen
 • Hvad virker for mig

Den professionelle atlet Tony Martin, skulle efter nogle års dårligere resultater, være gået tilbage til en tidligere, teoretisk dårligere aerodynamisk position, med en efterfølgende forbedring.

Konklusionen må være at der er gode principper, som man med god grund kan følge. Man skal dog altid tage højde for de individuelle forhold og teste IRL. Formel 1 holdene bruger enorme summer og har alle ressourcer til rådighed. Alligevel er det altid imødeset med stor spænding, hvordan det virker i praksis (og sker ofte resultatet er negativt).

6. Triathlon – High Rise/Praying Mantis

Som tidligere nævnt, er der næsten frit valg på alle hylder i triathlon, i forhold til opsætning af cyklen. Drevet af især engelske aftermarket firmaer såsom Wattshop, Aerocoach, Drag2Zero mv., er high rise blevet meget populært i trikredse (med god grund).

Floyd Landis var den første til at se mulighederne i positionen (https://da.wikipedia.org/wiki/Floyd_Landis). Positionen blev dog ret hurtigt gjort forbudt af UCI. En del år senere tog triathlonsportens svar på Graham Obree, T. J. Tollaksen (https://www.triathlete.com/2012/04/features/t-j-tollakson-the-idea-man_50887) positionen op. Som det var tilfældet med Landis, var der stor succes. I de seneste år har den Morf-tech sponserede atlet Antony Costes gået samme vej (eller meget længere), bla. sammen med aeronørderne fra Aerocoach. Resultatet har igen været positivt (http://www.morf-tech.com/pros & https://www.facebook.com/AeroCoach/photos/pcb.2545516188816338/2545515912149699/?type=3&theater).

Nu kan man altid argumentere for, at gode atleter altid vil få gode resultater. Man kan dog ikke ignorere at for mange, er der store fordele ved positionen. I modsætning til det traditionelle setup, skal man ikke have så meget drop. Ser man på ovenstående links, kan man se der er forholdsvis beskedent drop (i forhold til det man ellers ser på det niveau). Det giver muligheder for at have en meget åben hofte og ikke det samme pres på skuldrene, som i meget lave agressive positioner.

Anthony Costes har en smal position (arme/skuldre), men en rytter som T. J. Tollaksen, har derimod ret stor afstand mellem armene. Det leder frem til det der nok er den største fordel ved positionen. Selvom man ikke er optimeret i forhold til smalle skuldre, er positionen er åbenbart kompakt og god til bryde højtrykket foran rytteren/reducere frontaltarealet.

Der foregår på mange fora en diskussion om hvilke kropstyper, som har bedst gavn af positionen. Overordnet er det min holdning at en vis vinkling er til gavn for alle. Om en meget høj vinkling er bedre for lidt mindre og kompakte typer er, efter min mening, sandsynligt.

Et yderligere aspekt ved positionen er placering af flasken. Mange målinger har vist, at ved klassik opsætning af aerobar, er det hurtigere med en flaske monteret mellem armene (nok fordi det bidrager til at lukke rummet mellem hænder/hoved og dermed bryde højtrykket bedre). Ved høj High Rise, ser det ud til at en flaske mellem armene (monteret som normalt), skaber et dårligere resultat (Costes har eks. kørt med en Torhans tapet på rammen af denne årsag).

Sikkerhed

Ved high rise er der et sikkerhedsaspekt, der ikke må ignoreres. I forbindelse med licens TT cykelløb, vil man ofte se ryttere kigge minimalt frem. Dette kan være et problem i triathlon. I triathlon er man ikke (mere eller mindre) alene på ruten (som ved TT licens cykelløb). Der er ikke følgebiler, med radiokontakt og endeligt er ruterne i mange løb mindre afspærrede, end tilfældet er for licens cykelløb. Læg dertil den dårligere styring pga. positionen.

7. Komponenter High Rise/Praying Mantis

Extensions

Extensions er en naturlig komponent ved positionen. Da Floyd Landis introducerede positionen var det blot clip on bar, placeret i vinklen. Floyd Landis havde derfor 2 sæt cups, da han direkte lå på extensions (hvilket Costes ud fra billederne også gør).

Med moderne aerobar, har det været nødvendigt med extensions, med stor vinkel. USE (via Drag2Zero), Speedshop51, Aerocoach mv. er firmaer der leverer forskellige variationer typisk 20/30/40/50 graders vinkling. Udfra at de stor set har været udsolgt hele foråret, er der ihvertfald hype om dem ;-).

Længden af extensions før vinklingen er vigtigt. Alt efter hvor langt denne del er, påvirker det vinklingen (ikke nødvendigvis dårligt).

Derudover leverer både Aerocoach og Speedshop51 extensions med et knæk øverst. Dette er formodentlig primært pga. aerodynamik og tænkt i retning af UCI reglerne. I relation til komfort kan dette være en udfordring, da “knæk” i håndledene, jf. min erfaring, er årsag til skulder/nakke udfordringer.

Angling aerobar

En af udfordringerne ved at bruge en clip on bar (på basebar), er at cups og extensions, får den samme vinkling. Det gør rytteren skal “hænge” på extensions. Som det tidligere blev beskrevet, er det normalt en fordel for komforten at, der er ca. 10-20 grader forskel mellem cups og spids på extensions (med mindre man går all ind som Costes, så er det vist ligemeget).

Heldigvis findes der i dag et hav af aftermarket adaptere, som giver vinkling. På billedet er et udvalg af dem vi har i vores arsenal. Vinklerne findes typisk fra 10 til 30 grader. Hvad man skal vælge afhænger af hvor agressiv en opsætning, man vælger.

Endeligt har flere af de store producenter såsom Specialized og Argon indarbejdet angling, som en mulighed i standard set up. En udvikling vi helt sikkert vil se mere af i fremtiden.

CUPS

En meget overset del af High Rise er cups. Cups er det der kan være forskellen i forhold til komforten.

Som nævnt havde Floyd Landis 2 sæt cups og T. J. Tollaksen lavede egne cups ud af et nedløbsrør, så de dækkede/støttede hele underarmen. Det er et område der skal prioriteres. I år ser man ligeledes flere UCI ryttere (og ikke kun Sky/Ineos) med 3d printede meget store/integrerede cups.

Aftermarket producenterne giver mange muligheder. Tririg har et nyt produkt på vej, som stort set har samme virkning, som dem T. J. Tollaksen lavede. Ellers har Speedshop51, Wattshop, Tririg, Kismet alle versioner der er rigtig gode. Wattshop udgaven er endda med en skål til at støtte armen nedefra. Vi har en del i vores udvalg (udover alle de klassiske), se nedenstående billede.

Vi har et sæt fra carbon tryllemanden Glen Alden, som har forskellige versioner og i et vist omfang laver på bestilling (nedenstående billede). Her er angling en integreret del af cups.

8. Tilpasset High Rise – Afrunding

Når man ser på eks. Costes, er det for mange en meget agressiv position. Mindre kan gøre det. Det hjælper ikke med en aerodynamisk position, hvis man sidder i basebar 90 % af tiden.

Der hvor mange ofte går for langt, er i forbindelse med at samle albuer/skuldre for meget. Hvis man starter med at samle hænderne og langsomt arbejder albuerne ind, vil man finde det det bedste kompromis imellem aero og komfort..

I forhold til high-rise, er det som tidligere nævnt ikke optimalt for alle (både aero og komfort). En vis mængde vinkling er dog, for stort set alle, en fordel.

Resten af positionen skal være tilpasset til opsætningen af aerobar (og omvendt).

Endeligt er det der er optimalt for den ene, ikke nødvendigvis det rigtige for alle andre. Måling af frontaltareal er et godt redskab og udgangspunkt. Hvordan luften paserer forbi, højtrykket foran brydes og lavtrykket bagtil opfører sig, er dybt kompliceret. Det kan være svært at beregne/måle, uden at teste i virkeligheden (igen tænk på F1 holdene).

9. PRISER BIKEFIT

– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).

– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).

– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.

– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.

– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE

Mandag: Lukket

Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30

Søndag: Lukket

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG

Vi træffes hver 3 uge i Nyborg. I 2022 er vi i Nyborg torsdag, fredag & lørdag.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00

Søndag: Lukket

KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:

– http://www.bike4fit-blog.com/contact/

– http://www.bike4fit.dk

– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)

– http://www.facebook.com/bike4fit

– bike4fit@hansen.dk

– http://www.facebook.com/bike4fit

Læs mere om Bike4Fit

www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com

Se mere på vores youtube kanal:

www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber

© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.

En kommentar til “Triathlon Bikefit – High Rise/Praying Mantis

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close