Bikefit & sadler
Sadler giver mange ryttere problemer eller direkte skader/siddesår. Problemerne kan være store, men med den rette vejledning, en absolut løsbar problemstilling.
Sadlen er måske det vigtigste punkt, for at opnå en god position. Passer sadlen ikke eller er den forkert justeret, er det grundlæggende fundamentet for positionen på cyklen grundlæggende forkert.
Sadler er vores store passion. VI har arbejdet intensivt med emnet og er eksperter i alle aspekter af sadler. Hvad enten det drejer sig om smerter, siddesår eller optimering, kan vi hjælpe.

Vi har trykcensorer, som vi bruger til måling af tryk. Det vigtigste redskab er dog vores testsadler. Vi har markedets største udvalg af testsadler, med alle relevante mærker og typer repræsenteret. Vores store udvalg, fysioterapeutiske redskaber og tryksensorer, gør vores setup optimalt til at løse sadel problemer.
Dette indlæg omhandler de generelle principper vedrørende sadler. Der er to fortsættelser af dette indlæg:
Triathlon/TT sadler & bikefit:
TRIATHLON/TT SADLER & BIKEFIT
Kvinder & Sadler:
Kvinder, sadler & bikefit
Indledning bikefit og sadler
En forkert sadel giver ikke kun ubehag. Den har også negativ indvirkning på præstationen.
Mange har sadler, der enten ikke støtter nok, eller ligefrem generer trådet. Det sidste er primært tilfældet, hvor sadlen er for bred i forhold til lårene og dermed forhindrer rytteren i et lige tråd. Manglende støtte og komfort vil altid være et problem, da man bruger energi på at holde sig på sadlen, energi der kan bruges på trådet eller gemmes til senere.

Sadelvalg er 100 % individuelt og det er sjældent en god ide, at kopiere andres valg. Derudover er markedet en jungle. Mange mærker, typer, argumenter etc.
Generelt bikefit/balance på cyklen
Vi vil aldrig anbefale en sadel, uden først at have undersøgt og bikefittet rytteren grundigt. Ingen sadel kan afhjælpe, en dårlig position på cyklen vigtig. Særligt balance fordelingen, på cyklen, skal være i orden, da det ellers vil kunne give en lang række symptomer. Læs mere om de generelle principper for balance fordeling på cyklen på nedenstående link:
https://wordpress.com/block-editor/post/bike4fit-blog.com/1172
Valg af sadel – ifht. disciplin
Har man positionen på plads og overvejer ny sadel, er der en række overordnede retningslinjer/overvejelser:

– Time Trial
– Triathlon
– Landevej
– Mountainbike
– Gravel/Cross
Alt efter disciplin, er trykket forskelligt og kræver forskellige sadler. Forenklet kan man sige at jo mere man sidder op, jo større behov vil der være for støtte til siddeknoglerne. Modsat vil en meget agressiv position, have større fokus på den forreste del af sadlen og ved TT/TRI, vil noseless sadler være at foretrække.
Herudover skal man altid være opmærksom på, at cyklen har tre kontakt punkter. Styr, sadel & pedaler. Jo hårdere der trædes i pedalerne, jo mindre tryk på de øvrige og modsat.
Overordnede overvejelser valg af sadel
– Køn (Der er specielle sadler til kvinder, men min erfaring er at det ligeså ofte er en sadel beregnet til begge køn, eller mænd, som kvinder vælger. Det modsatte er også tilfældet med nogle sadler eks. Ergon SR, der er yderst brugbar for begge køn)
– Bredde siddeknogler (Er en klassiker at have det som primært kriterie. Pas på der er mange andre relevante kriterier og ja det passer på hovedparten, men i en undersøgelse jeg lavede, var det gældende for alle).
– Bækkentilt (Et dit bækken “tiltet” frem eller tilbage. Kvinder har typisk bagdelen bagud, hvor mænd er mere affladede. Dette er et af de mest relevante punkter (efter min mening), da tilt er med til at afgøre hvorledes der bliver tryk på kønsdele. Er trykket forkert, er der sadler, der aldrig vil være optimale)
– Fleksibilitet (Generelt, men især lænd & haser)
– Muskelstyrke
– Status på rygsøjlen/bækken & tilhørende muskulatur
– Er du mikro/makro tilpasser (Med dette menes om du mærker alle ændringer eller om du generelt har nemt ved ændringer i position på cyklen)
– Q vinkel (Fortæller forsimplet om graden af kalveknæ/hjulben. Dette er også relevant i relation til bredden forrest på sadlen. Er du smal øverst, vil sadler med bred næse/forreste del, ofte være problematiske).
– Individuelle forhold
Kriterier valg af sadel
-Bredde
-Cut out/ikke cut out (Teorien på det område er splittet. Min erfaring og resultatet af min undersøgelse, viste at en eller anden form for cut out er at foretrække, men at de helt store cut out, som på eks. Selle Italias kvindesadel, ikke er hensigtmæssigt)
-Længde (ved TT/Triathlon, til kvinder og ofte også Mountainbike, er kortere sadler ofte at foretrække)
-Bredde fortil (se ovenfor)
-Hvor “skarpt” går sadlen ind fra bag til for
-Form bag (rundet, flad mv.).
-“Skål” eller flad midt på.
-“Padding” (Tykkelse/type/udformning. Jo mere oprejst du sidder, jo større tryk på siddeknogler og alt andet lige, jo bedre padding vil der være brug for)
-Vinkel på sadlens rail og fra spids til bund (Disse kan være meget forskellige fra sadel til sadel. Normalt giver det ikke problemer, men nogle cykler, som Felt har spænde, der ikke giver fuldstændig fri valg af vinkel i sadelspændet)
-Fleksibilitet af rails og skal (Kulfiber har efterhånden været på markedet i mange år, men ikke overtaget markedet (langt fra)
Kontakt os hvis du har et sadelproblem. Vi kan hjælpe.
9. PRISER BIKEFIT
– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).
– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).
– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.
– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.
– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).
ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE
Mandag: Lukket
Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300
Onsdag: Lukket
Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00
Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00
Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30
Søndag: Lukket
ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG
Vi træffes hver 3 uge i Nyborg, torsdag, fredag & lørdag.
Mandag: Lukket
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Lukket
Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00
Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00
Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00
Søndag: Lukket
KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:
– http://www.bike4fit-blog.com/contact/
– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)
– http://www.facebook.com/bike4fit
– bike4fit@hansen.dk
– http://www.facebook.com/bike4fit
Læs mere om Bike4Fit
www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com
Se mere på vores youtube kanal:
www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber
© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.
5 kommentarer til “BIKEFIT & SADLER”
Der er lukket for kommentarer.