Kvinder, sadler & bikefit

Kvinder, sadler & bikefit

Sadler til kvinder, hvad enten det drejer sig om triathlon, MTB eller landevej, kan være en udfordring for mange.

Mange elementer, har indflydelse på hvilken sadel der vælges. Bikefit, fysioterapi, anatomi, fysiologi, patologi & biomekanik. Kompleksiteten er samtidig med til at gøre det til et uhyre spændende område at arbejde med.

52800500_2284618128483203_4084363840928612352_n.jpg
Bikefit til kvinder

I sommeren 2016, var jeg i Dusseldorf ( i forbindelse med en konference ved Tour starten), til konference. Phil Burt, chef biomekaniker British Cycling, afholdte her seminar omkring emnerne sadler/siddesår/bikefit, i relation til kvinder.

Efterfølgende lavede jeg min egen undersøgelse, sammen med 20 kvinder (alle niveauer, discipliner etc. ). Deltagerne blev testet & målt fysisk. Efterfølgende prøvede de 20 sadler (i forskellige vinkler mv.). De enkelte sadler fik karakterer fra 0 – 10 (deltagerne gav karakteren). Undersøgelsen, store mængde litteratur, viden fra seminaret med Phil Burt & min egen erfaring fra det daglige arbejde, danner baggrunden for dette indlæg.

Cykelsadler kvinder

Det er vigtigt at være opmærksom på at valg af sadel, er MEGET individuelt. Der er mange retningslinjer mv., MEN i sidste ende er det rytterens fornemmelse, fra test af mange forskellige sadler etc. der er afgørende.

Mit tidligere indlæg, omhandlende sadler og sadelvalg generelt, danner basis for dette indlæg. Se mere på: 

https://bike4fit-blog.com/2018/12/20/bikefit-sadler/

&

http://www.bike4fit.dk/bikefit-sadel/

Ligeledes skal de generelle principper for bikefit, særligt i relation til en afbalanceret fordeling på cyklen være opfyldt. Læs mere om de generelle principper:

https://bike4fit-blog.com/2020/02/09/fingre-skuldre-nakke-problemer-smerter/

Bikefit til kvinder, særlige forhold

Rammer

Der findes særlige rammer til kvinder, men ikke mange. De fleste kvinder kører primært på de samme rammer som mænd. En af udfordringerne er stack/reach forholdet (se billedet).

Stach/reach cykler

En del kvinder har et forhold, mellem over og underkrop, hvor den naturlige sadelhøjde, medfører en ramme med for stor afstand til styret (benene er forholdsvis længere). Dette forhold skal afhjælpes før det giver mening at teste sadler.

Q – vinkel

Q – vinklen beskriver forenklet, forholdet mellem hofte/knæ/ankel  (se billede nedenstående). Mænd har gennemsnitlig en vinkel på ca. 13 grader og kvinder 18 grader (kvinder er karikeret sagt “kalveknæet” og mænd “hjulbenede”).

Q – vinkel & bikefit

I relation til bikefit er udfordringen at mindre q-vinkel, typisk giver det bedste tråd (hofte/knæ/fod kører lige over hinanden “alignment). Kvinder med større q – vinkel, vil eks. have en øget tendens til at ramme imod rammen/pedalarmen, med de afledte virkninger det har i relation til sadel komfort.

Ligeledes vil meget små fødder også have en indvirkning på q – vinklen, da klampens placering alt andet lige, påvirker denne. Se yderligere information på:

http://www.bike4fit.dk/bikefit-kvinder/

Kvinders valg af (cykel)sadel

Sadelbredde bagerst

Der er generelt meget fokus på sadelbredde. Desværre er det en tendens, hos både ryttere og producenter, at bredde er eneste parameter. Det er vigtigt, men kun et parameter i et komplekst valg. Statistisk har kvinder større afstand mellem siddeknoglerne end mænd. Der er dog store individuelle forskelle. I min tidligere nævnte undersøgelse, var den gennemsnitlige bredde (på de foretrukne sadler)144,5 mm, hvilket er ca. det gennemsnitlige for mænd.

Sadelbredde kvinder

Det skal pointeres at afstanden mellem siddeknogler, ikke umiddelbart har sammenhæng med hofternes bredde, højde eller lignende. Således kan en person på 190 cm., nemt bruge en meget smal sadel og modsat. Det afgørende er afstanden mellem de to siddeknogler.

Bikefit & Fysioterapi

Interessant var det at 20 % af deltagerne, ikke havde præference for en bestemt bredde, men syntes lige godt om 2 bredder (irrelevant om sadlen var 143 eller 155 mm.). Karakteristisk for disse deltagere var en større vinkel, fra bækken til knæ (“luft” mellem lårene). Det er selvfølgelig ikke videnskabeligt, men det er med til at understrege at bredden, for en mindre del af rytterne, ikke altid er eksakt (også min erfaring fra det daglige arbejde).

Længde sadel

Kvinder vil typisk foretrække kortere sadler. Dette skyldes blandt andet”højden” af siddeknoglerne, i forhold til de sensitive områder foran/midtpå. Da dennne afstand er mindre end den er hos mænd, vil områderne hurtigere komme under pres når der flekteres (bøjes) i hoften (se nedenstående billede). 

Bækken kvinder/mænd

Bredde forrest

Bredde forrest er et overset, men samtidig uhyre vigtigt område, i valg af sadel. Det er området, som er i kontakt med kønsorganerne (samt nerverne dertil). Dermed er det også hvor de største problemer kan forekomme (smerter/følelsesløshed/tryksår etc.).

Bedste sadel kvinder

Alle kvinder er individuelle og ikke mindst i dette område. Skamlæbernes udseende (ydre/indre) har stor betydning, i relation til hvilken bredde/udformning (sadlen fortil) der foretrækkes. Sadel mærket Cobb har lavet en del undersøgelser af området. Jf. Cobb er det primært et enten eller valg. Enten bred eller smal forreste del af sadlen, ikke meget midt imellem.

Deres undersøgelser viste at kvinder, med affladede bagdele (det der i anatomiens verden, kaldes “posteriort” tilt i bækken” og tildels neutralt), primært var kvinder med tendens til prominente skamlæber. Kvinder med”anteriort tilt i bækken “, havde modsat tendens til ikke prominente skamlæber (hos Cobb defineres de to grupper som “innie” & “outie”).

Cobbs undersøgelser viste endvidere at kvinder med posteriort tilt (og tildels neutralt bækken tilt) har tendens til mere fremtrædende pubis ben og derfor foretrækker sadler, som er bredere fortil (det modsatte er så gældende for anteriort tilt. Om de mener at “outie” skyldes det fremtrædende pubis ben, er uvist, men det er det mest sandsynlige.

Bækkentilt & sadelvalg

Min praktiske erfaring er nogenlunde i tråd med Cobb. Bækkentilt er en god rettesnor for bredden fortil (pga. påvirkningen af prominent/ikke prominent pubis ben), men ikke så firkantet som Cobb angiver på deres hjemmeside. For en ikke ubetydelig gruppe, giver bækkentilt ikke svaret. Specielt kvinder med “luft” mellem lårene (bredere vinkel fra bækken til knæ), passer sjældent ind i rammen. Denne gruppe foretrækker stort set altid sadler, med en vis bredde fortil, også ved anteriort til af bækken.

Cut out / ikke cut out

Ovennævnte Cobb henviser på deres hjemmeside til en undersøgelse, som angiver det er bedst uden cut out (kvinders sadler). Min praktiske erfaring, fra + 1000 bikefit, er uenig. Stort set alle foretrækker en eller anden form cut out (og hvis det er de kvindelige rytteres oplevelse, er det trods alt det mest relevante). I min egen undersøgelse, valgte 20 ud af 20 deltagende kvinder, ligeledes en sadel med cut out (varierende form).

Bedste sadel til kvinder?

Jeg har ikke set andre undersøgelser, der bekræfter undersøgelsen fra Cobb. Trods det faktum, at det drejer sig om noget så uvidenskabeligt som praktisk erfaring, er min klokkeklare holdning at cut out er bedst, til langt de fleste (mænd & kvinder).

Ergonomi

Sadler findes i stort se alle mulige (og umulige) former. Igen må jeg bruge min erfaring, som siger at langt de fleste kvinder foretrækker sadler med ergonomi (varierende). Kigger man på de sidste år, har eks. en sadel, som Specialized Power, været meget populær (både kvinder & mænd). Udover en kortere længde er ergonomien et fokus punkt.

Bedste cykelsadel til Kvinder?

Inden jeg kaster mig ud i at lovprise nogle sadler frem for andre, vil jeg understrege jeg er uafhængig. Jeg har ikke nogen relation til sadelmærker eller forhandlere af disse og sælger kun ganske få sadler/modeller. Jeg har pt. en samling på +250 sadler. Kriteriet for at indgå i mit test udvalg er simpel. Lav en god sadel som mine kunder foretrækker ;-).

Herudover er det afgørende at være opmærksom på at sadler, er det mest individuelle på en cykel. Det en rytter synes er godt, kan være det værste for andre. Som tidligere nævnt er professionel hjælp, hvor der er mulighed for at test af mange forskellige sadler, den bedste måde at finde den rigtige sadel på.

Jeg har udvalgt en række af de sadler, der er populære og som ofte ender som de foretrukne ved bikefit. De dækker de forskellige typer af cyklende kvinder, jeg møder i det daglige (triathleter, motionister, nybegyndere, deltagere på Rynkeby, elite atleter etc.).

Sadlerne er:

 • DPV Titan Saddle
 • Selle Italia Lady
 • Selle Italia Novus Boost Superflow
 • Bontrager Aeolus (primært triathlon)
 • Prologo Dimension (mange modeller/versioner af denne)
 • Prologo Scratch
 • Prologo w400, w450, w650
 • Specialized Power (primært Mimic)
 • Specialized Phenom & Romin (begge i Mimic versionerne)
 • Specialized Sitero (triathlon)
 • WTB Volt & Koda
 • Ergon SR/SM/SMC (W udgaverne)
 • Terry Fly Arteria (både dame & herre versionerne)
 • Brand X (Cut out & X trail)
 • Cobb Plus
 • Stages SB20
 • Fabric line elite (herunder Short udgaverne)
 • Selle SMP well

Rigtig mange af sadlerne er beskrevet nærmere i dette blogindlæg:

https://bike4fit-blog.com/2020/12/05/triathlon-tt-sadler-bikefit/

Kvinder siddesår ved cykling

Siddesår er alle rytteres mareridt (kvinder som mænd). Kvinder er dog mere udsatte, pga. anatomiske forskelle. Siddesår skabes af trykforskelle i områder tæt på hinanden, friktion pga. skævt tråd, pres mv. Intim barbering er ligeledes en risikofaktor.

Først og fremmest skal bikefittet være i orden. Pedaler indstillet, det rigtige sadelvalg, sadelhøjde korrekt og reach til styr tilpasset.

Bukserne være af god kvalitet. Dårlig kvalitet, forkert pasform (eller slidt, med manglende elasticitet & udtjent pude), er en af de hyppigste årsager til siddesårs problemer. For nogle er det vigtigt med buksefedt, men enkelte oplever det nærmest forværrer situationen.

Dette billede har en tom ALT-egenskab (billedbeskrivelse). Filnavnet er 52766804_2241703649429950_4854365762439086080_n-1.jpg
Kvinder, cykling & siddesår

Er man som en kvinde, i en situation med siddesårs problemer, skal der opsøges professionel hjælp. Ofte vil det være nødvendigt med antibiotika fra egen læge, kort pause til heling og afhjælpning af årsagen til sårenes opståen (bikefit, valg af sadel, bukser, individuelle patologiske forhold etc.).

9. PRISER BIKEFIT

– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).

– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).

– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.

– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.

– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE

Mandag: Lukket

Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30

Søndag: Lukket

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG

Vi træffes hver 3 uge i Nyborg, torsdag, fredag & lørdag.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00

Søndag: Lukket

KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:

– http://www.bike4fit-blog.com/contact/

– http://www.bike4fit.dk

– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)

– http://www.facebook.com/bike4fit

– bike4fit@hansen.dk

– http://www.facebook.com/bike4fit

Læs mere om Bike4Fit

www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com

Se mere på vores youtube kanal:

www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber

© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.

Der er lukket for kommentarer.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close