Biomekanik, Løb & Nørderi ;-)

Min tilgang til arbejdet som fysioterapeut (og bikefitter), er meget biomekanisk. Der er meget andet, som spiller ind, men ofte kan årsagen til problemer identificeres via biomekanisk analyse (og derefter videreudredes).

Udgangspunktet ved analyse af løb er, groft sagt, at jeg kigger efter forskelle på højre og venstre side (i alle planer). Når forskelle er identificeret, bruges fundene til yderligere udredning, eks. i relation til muskulære svagheder, bevægelighed, anatomiske forskelle (eks. et ben er kortere) etc.

Til labaratorie brug (og på flere klinikker) er der efterhånden udstyr, som kan lave målinger og vise, hvor de biomekaniske forskelle er.  Ligeledes er der kommet Gadgets, som med mere eller mindre succes, måler hvad der sker under løb.

(Indledningsvis skal det siges jeg intet har med Garmin at gøre. Jeg købte uret da det var bedste tilbud Black Friday ;-)).

Da mit 7-8 år gamle Garmin 910 gav op, købte jeg Garmin 735, Tri  udgaven. Garmin har i en del år haft element kaldet “Running Dynamic” indbygget.  Som nørd, er det altid spændende at se om det nu holder vand. Selve systemet giver nogle ret simple målinger primært:

  • Fordeling i % højre/venstre
  • Kadance
  • Skridtlængde
  • Vertikal bevægelse (hvor meget “hopper” du op/ned under løb)
  • Kontakttid
Bikefit fysioterapeut.jpg

Hvad angår kvaliteten af målingerne er mit indtryk godt. De virker ensartede, uden mærkelige spring etc. Om de er 100 % rigtige er svært at sige, men bare de er sammelignelige fra gang til gang er det ok med mig.

Løbeøkonomisk tror jeg man kan få meget glæde af funktionerne, da kontakttid, kadence/skridtlængde og hvor meget man hopper op/ned (forkerte vej, når man vil fremad), alle er relevante parametre. Om de kan bruges til forbedring i praksis, vil jeg gemme til en anden god gang :-).

Som fysioterapeut er især højre/venstre fordelingen interessant. Er den ikke 50-50 (hvilket den sjældent er), er der pr. definition en forskel på højre/venstre side. Har man et problem, er det et godt sted at starte. Find forskellen og dernæst årsagen til forskellen.

Igennem 30 år, med tri, atletik, løb som motion etc., har jeg altid haft problematikker relateret til højre fod (lænde problematikker, achillesseneruptur etc.). Der er issues omkring høj svang, mere pronation på højre, stivhed efter forstuvning mv. Den helt store synder er dog et anatomisk kortere højre ben.

Fysioterapeut bikefit

Efter ca. 50 km. løb med mit nye Gadget er trenden tydelig. Ved hurtig gang er der næsten lige fordeling(v50.2-h49.8). Jo hurtigere jeg løber, jo mere udfordres systemet (v51.5-h48.5) . Igennem årene har jeg fundet løsninger, med kiler etc. Fjernes disse er forskellen markant. Mine hidtidige løsninger, har afhjulpet de tidligere problemer, men jeg skal altid være (over)opmærksom, på ikke at forcere løbetræning, da problemerne ligger lige under overfladen.

Jeg er derfor gået igang med et mini projekt, for at se om jeg via brugen af data på højre/venstre, kan blive mindre sårbar. Ændringerne er simple i form af yderligere højdeindlæg (introduceret meget forsigtig). Målingerne er indtil videre positive. Der er forbedringer og min subjektive fornemmelse, er ligeledes bedring. Det springende punkt er hvor grænsen er, hvor skaber jeg uønskede bivirkninger? Kun tiden kan fortælle det :-).

En lang historie om noget jeg, groft sagt, bare kunne have prøvet mig frem på og nøjes med at mærke efter (er  trods alt fornemmelsen i kroppen, ikke tallene, der er det vigtigste). Det ville bare ikke være nær så sjovt og fratage mig muligheden for en masse nørderi. Nørderi er netop hvad den blog her skal handle om 😉

9. PRISER BIKEFIT

– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).

– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).

– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.

– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.

– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE

Mandag: Lukket

Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30

Søndag: Lukket

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG

Vi træffes hver 3 uge i Nyborg, torsdag, fredag & lørdag.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00

Søndag: Lukket

KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:

– http://www.bike4fit-blog.com/contact/

– http://www.bike4fit.dk

– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)

– http://www.facebook.com/bike4fit

– bike4fit@hansen.dk

– http://www.facebook.com/bike4fit

Læs mere om Bike4Fit

www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com

Se mere på vores youtube kanal:

www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber

© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close