Knæskader, cykling & bikefit (del 2 af 2)

http://www.bike4fit.dk & http://www.facebook.com/bike4fit

Knæskader, cykling & bikefit

Dette er anden del omkring cykling, knæskader(smerter) & bikefit. Dagens blog indslag bygger videre på første del. I dette opslag vil følgende bliver behandlet:

 • “Almindelige” overbelastning
 • Slidgigt (artrose) i knæ/hofte, cykling & bikefit
 • Særlige knæ problematikker
 • Fysioterapi & bikefit til knæskader

bikefitkvinder.jpeg

Overbelastning

Midt i et fokus på de forskellige former for skader & anatomiske skævheder, må man aldrig glemme overbelastningens rolle (i forbindelse med skader/smerter). Øger man konstant belastning, vil man på et tidspunkt få en overbelastning. De forskellige svagheder, skævheder mv. kan så gøre at overbelastningen kommer tidligere.

bikefit fysioterapi.jpg

Man skal altid være opmærksom på at træningens kontinuitet & progression, har en enorm rolle, i forbindelse med skader/smerter. Har man til og med haft en skade, er kontinuitet & progression endnu vigtigere (især progression skal være mere forsigtig). Helingstider på ligamenter (ledbånd), er typisk i intervallet 6-9 mdr. Derfor skal træningen være med mere forsigtig progression, end ellers (hvilket for de fleste nok lyder  ret fornuftigt).

En lang historie kort er derfor at selv den mest optimale position, ikke kan forebygge overbelastninger, hvis progressionen er for agressiv (kroppen presses ud over dens nuværende (relativt) grænse).

Slidgigt (artrose) cykling & bikefit

Cykling er overordnet skånsom, sammenlignet med løb. Der er ikke samme vægtbæring og derfor en aktivitet, mange med konstateret slidgigt (artrose) i knæ & hofte, kan udøve.

Rytteren er dog fikseret via pedaler, sadel og styr. Dette kan udfordre biomekanikken, som er meget sårbar ved slidgigt (artrose). Et omhyggeligt bikefit, med ændringer implementeret gradvist er grundlæggende.

Symptomerne er normalt hævelse, smerter, varme i leddet, smerter der er svære at lokasere til et sted. Typisk morgensmerter, smerter ved trappegang (både op/ned), gang i ujævnt terræn, smerter ved tunge gear og bakker.

bikefit fysioterapi fredericia.jpg

I nogle tilfælde kan langsom tilgang til træning, et godt bikefit mv. være nok til at afhjælpe symptomer. Jeg vil dog ALTID anbefale man indgår i et knæ specifikt træningsprogram (GLA:D, som udbydes af mange fysioterapeuter http://www.glaid). Kommer man tidligt igang (jo yngre jo bedre), er min erfaring god og resultaterne (meget) gode (både på cyklen, men også i det daglige, hvilket er mindst ligeså vigtigt).

Særlige problematikker, knæ & cykling

Igennem mine år som fysioterapeut på klinik og via mange hundrede bikefit, oplever man lidt af hvert og ser alle mulige/umulige skader. I forbindelse bikefit har jeg flere gange oplevet ryttere, med menisk problematikker, der ikke umiddelbart  er åbenlyse menisk problemer. De enkelte tilfælde har alle det til fælles, at der ikke har været noget klart traume (“uheld”), starttidspunkt etc. som man typisk ser ved meniskskader. Skaderne har derimod haft et forløb, lignende klassiske overbelastningskader. Har man mistanke om dette, bør rytteren scannes via egen læge hurtigst muligt, inden yderligere initiativer iværksættes.

Bursa eller slimsække, er et andet problem, som i nogle tilfælde kan drille i diagnosticeringen af knæ problematikker. I modsætning til menisk problematikker, er de dog typisk noget nemmere at identificere.

50805308_2168432606742317_4223674820321083392_n

En særlig skade/problematik, der kan give mange behandlere problemer, er smerter lokaliseret til den nederste del af Iliotibial ligamentet, i området hvor det går ind under Gastrocnemus (tæt på hæftet). Smerterne vil typisk være lokaliseret, i området hvor de 2 gule cirkler er markeret (på siden og lige unde knæskallen midt/side) og have et ukonstant billede/flytte sig. Når skaden udløses pga. cykling, vil der være smerte etc.i forbindelse med skadens opståelse. Når hævelsen er faldet, vil smerterne primært fremkomme i forbindelse med cykling og være vanskelige at fremprovokere og/eller palpere for behandlere.

Skaden skyldes normalt at knæet falder ind mod rammen, samtidig med at der sker en afklemning/et tryk i områderne (i det knæ vinkel range, som er i forbindelse med cykling). Årsagen kan være mange, men især fodens anatomi er ofte årsagen. Løsningen vil typisk være mini spacer (øge krankbredden 2×1 mm. via pedalerne) & cleat wedges, til at understøtte foden (under klamper), samt hælstyring. MEN! er altid individuelt og problematikken kan komme andre steder fra.

Som ovenstående viser, er det vigtigt at være obs. på om symptomerne ikke rigtig hænger sammen og de klassiske løsninger (samt evt. NSAID kur fra egen læge), er uden virkning. Er det tilfældet er det nødvendigt (og vigtigt) at opsøge specialiseret hjælp, scanning etc.

Bikefit & fysioterapi knæsmerter cykling

Har man knæproblemer, skal man opsøge kvalificeret hjælp! Fysioterapeut, kiroprakter egen læge eller andet. Herved kan man få udelukket evt. alvorlige problematikker. Er det en af de klassiske problematikker, hvis opståen skyldes cykling, er det nødvendigt at få årsagen afhjulpet. Denne proces vil for de fleste indeholde:

 • Korrektion af position på cyklen
 • Korrektion af træning (mængde/intensitet/progression)
 • Øvelser/fysioterapeutiske træning af svagheder
 • Evt. yderligere behandling, medicin etc.

49561102_2532524800094301_4948625077517156352_n

På vores youtube kanal https://www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg

har vi samlet en række øvelser, med relation til knætræning. Øvelserne er primært taget fra klassisk fysioterapeutisk træning, men det er vigtigt at understrege, at har man problemer med knæene, er det vigtigt at søge professionel hjælp. 

Quick Fix Bikefit & Fysioterapi

Der findes ikke genveje, hvis man for alvor har fået en knæproblematik, men man kan ofte lindre symptomer ved følgende (IKKE stå i stedet for professionel behandling):

 • Speedplay pedaler eller lignende, pga. det store float
 • Brug is på det ømme område 2-4 gange dagligt
 • Øge setback, for at mindske pres på knæene
 • Køre i lettere gear
 • Kinesiotape (monteret til at aflaste)

Nogle forsøger sig med lokal bedøvende creme (købt i håndkøb). Er det en ukompliceret simpel forbigående problematik, er det formodentlig ok. Er dog i grund og bund symptom behandling og har efter min erfaring ikke nogen virkning (på de i de 2 blogindlæg beskrevede problemaikker).

Der findes flere, men ovenstående er de klassiske og kan som sagt på ingen måde være erstatning for behandling.

 

9. PRISER BIKEFIT

– Landevej, MTB, Cross, Gravel 1.650 kr. (varighed 2 – 2,5 timer).

– Triathlon & TT 1.750 kr. (varighed 2-3 timer).

– 2 cykler samme dag (samme rytter) 2.350 kr.

– Bikefit af anden cykel senest 24 mdr. efter første bikefit 895 kr.

– Personlig svømme teknisk træning. 425 kr. Pr. Lektion (Odense & Trekantsområdet).

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT VEJLE

Mandag: Lukket

Tirsdag: 15.00 – 18.00 & 18.30 – 21.300

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 14.30

Søndag: Lukket

ÅBNINGSTIDER BIKEFIT NYBORG

Vi træffes hver 3 uge i Nyborg, torsdag, fredag & lørdag.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: Lukket

Torsdag: 14.30-17.30 & 18.00 – 21.00

Fredag: 10.30 – 13.30 & 14.00 – 17.00

Lørdag: 10.00 – 13.00 & 13.30 – 17.00

Søndag: Lukket

KONTAKT/BOOKING BIKEFIT VIA:

– http://www.bike4fit-blog.com/contact/

– http://www.bike4fit.dk

– Tlf. 2269 9073 (bedst pr. sms)

– http://www.facebook.com/bike4fit

– bike4fit@hansen.dk

– http://www.facebook.com/bike4fit

Læs mere om Bike4Fit

www.bike4fit.dk & www.bike4fit-blog.com

Se mere på vores youtube kanal:

www.youtube.com/channel/UCVqG2Z_VVD3plZ4YMzKpGfg?view_as=subscriber

© Bike4Fit – Det er ikke tilladt at gengive dele eller hele artiklen uden tilladelse fra Bike4fit.

Vi træffes hver 4 uge i Nyborg. I resten af 2021 er vi i Nyborg følgende uger: 27-31-35-39-43-47-51.

Mandag: Lukket

Tirsdag: Lukket

Onsdag: 19.00 – 22.00

Torsdag: Lukket

Fredag: 17.00 – 20.00

Lørdag: 9.00 – 12.00 & 13.00 – 17.00

Søndag: Lukket

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close